Zoeken
  • Rosanna Meeder

Dag 11 - Yangtze Cruise - Feng Du

Bijgewerkt: 29 jan 2020


Vandaag was de ochtend weer rustig, we zijn met de gehele groep op de boot gebleven om lekker niks te doen. We zijn hier tenslotte ook wel echt op vakantie. Helaas was, net zoals gister, het ontbijt weer vroeg in de ochtend en was uitslapen er dus niet bij. Rond een uur of 10 in de ochtend begon iedereen zich dan ook echt te vervelen. Een cruise is heel leuk maar vrij beperkt, je kunt niet even gaan wandelen. Om de tijd te doden hebben we allemaal heerlijk op bed gelegen, een dutje gedaan of op het balkon een boek gelezen.

Om 15:30 begon de geplande excursie van die dag, we waren inmiddels aangemeerd in Feng Du. De “spookstad”. Bij spookstad denken veel mensen aan een verlaten stad. In Feng Du wonen echter ruim 800.000 mensen (realisatie; dit is groter dan Amsterdam!). In het geval van Feng Du betekent spookstad dat het een stad is die draait om het leven, de aanwezigheid en het verjagen van geesten. Daarnaast gaat het ook over de reis van je eigen geest van dit naar een volgend leven. Feng Du is dan ook een verzameling van tempels op een berg.

Vooral dat op een berg viel sommige behoorlijk zwaar. Het is gewoon een hele uitdaging om in ruim 32 graden een berg om hoog te lopen. De gids vertelde ons nog heel lief dat we een stortcut zouden nemen… vond het nog steeds behoorlijk zwaar en wil geloof ik niet weten hoe erg de “niet-shortcut” was.

Ook Feng Du is een stad die na het stijgen van de rivier omhoog is verhuisd. Dit houdt in; alle tempels zijn afgebroken en identiek weer neergezet. De gids vertelde dat er vroeger een kabelbaan was om mee naar boven te gaan maar dat die in de verplaatsing niet meegenomen is. Veel van haar collega’s hebben daarna dus ook ontslag genomen. Hele dagen in de zon op een berg lopen zorgt namelijk voor een bruine huid met sproeten. Dit is het tegenovergestelde van het Chinese schoonheidsbeeld. Deze mensen werken nu in kantoren waar ze hele lange dagen maken en daardoor veel fysieke klachten hebben. Onze gids was trots op haar baan omdat ze er gezond door bleef. Toch bizar om te zien dat hoe anders het het schoonheidsideaal hier ook is, het beïnvloed mensen net zo sterk (dan wel niet sterker).

In Feng Du waren alle tempels ingericht met Chinese Buddha’s, allemaal met hun eigen betekenis. Er waren twee opvallende tussen: De eerste Buddha die we tegen kwamen was een lachende Buddha. Onze gids vertelde dat dit is omdat Buddha een heel gelukkig persoon geweest moet zijn (lui maar gelukkig) en dat moet gevierd worden. De lachende Buddha is alleen in China te vinden. De tweede bijzondere Buddha was de vrouwelijke Buddha, zij stond voor vruchtbaarheid en een lang leven. Zij had een eigen tempel (welliswaar een stuk kleiner dan de rest maar toch).

Helemaal boven op de berg waren er twee poorten. 1 naar de hemel en 1 naar de hel. Als geest (en vandaag wij als mens) moet je ze beide passeren. Daarbij moet je eerst door de poort van de hel. Een vrouw moet met haar rechter voet eerst en een man met zijn linker voet. Bij het door de poort stappen mag je hem ook niet aanraken. Als je deze test doorstaat dan mag je verder. Vervolgens kwamen we bij de poort van de hemel. Opnieuw moesten de vrouwen alles met rechts en de mannen met links. We moesten voor de poort op een soort bal in de vloer minimaal 3 seconden balanceren. Als je dit kon was je een evenwichtig mens (had je niet te veel zonden begaan) en dat betekende dat je de hemel in mocht. Kon je dit niet dan moest je naar de martelkamer. Hier zou je gemarteld worden voor de hoeveelheid zonden die je had begaan. In de tempel waren deze martel taferelen uitgebeeld en het zag er niet heel erg prettig uit (dat is zacht uitgedrukt)… Gelukkig konden wij allemaal ruim 3 seconden balanceren (onze voeten waren zo groot dat we makkelijk konden staan haha).

Na de tocht naar Feng Du zijn we weer aan boord gegaan van het Cruise schip om deel te nemen aan het Captains goodbye dinner. Het verschil met de andere dagen was dat we geen buffet hadden maar weer in traditioneel Chinese stijl met een draaitafel gingen eten. We kregen ook een glaasje mousserende koude rode wijn, iets wat ik nog niet eerder zo heb gedronken maar zeker voor herhaling vatbaar was!

Helaas kwam er na het eten wat minder goed nieuws, de waterstand in Chongqing was te laag om volledig door te varen naar de haven. Dit betekende dat we in plaats van rond half 8 ontbijten en dan vanaf de boot naar t trein station, moesten ontbijten om half 6 om rond half 7 met de bus 2,5 naar Chongqing te rijden. Vroeg opstaan, een extra transfer en dat terwijl we al met de bus en trein zouden moeten de volgende dag.. Snel naar de kamers om koffers te pakken en te slapen dan maar!

Morgen als we in het Hotel in Chengdu aangekomen zijn meer over dit transfer avontuur!

Liefs,

Rosanna

&

De rest van de Meedertjes

Foto 1: Tempel in Feng Du

Foto 2: Tempel in Feng Du

Foto 3: Tempel versiering in Feng Du

Foto 4: Chinees beeld

Foto 5: Traditioneel Chinese daken in Feng Du

Foto 6: Traditioneel Chinese daken in Feng Du

Foto 7: De lachende Buddha van de zijkant

Foto 8: De tempel van de lachende Buddha aan de binnenkant

Foto 9: De tempel van de lachende Buddha aan de binnenkant

Foto 10: Buddha's

Foto 11: De lachende Buddha

Foto 12: Het teken "Fu" wat betekent "good fortune". Dit is de achternaam van Jiade en de andere meisjes (en staat als tattoo op mijn pols)


3 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven

© Rosanna Meeder Photography

THANKS FOR VISITING

“I’m looking for the unexpected. I’m looking for things I’ve never seen before”. – Robert Mapplethorpe

  • White Instagram Icon
  • White Facebook Icon
  • White Flickr Icon
  • White Youtube Icoon
  • White LinkedIn Icon