Zoeken
  • Rosanna Meeder

Dag 9 - Yangtze Cruise - Three Gorges Area

Bijgewerkt: 29 jan 2020


Vandaag was een drukke maar onvoorstelbaar mooie dag. Om te beginnen bij het weer! Richting de middag was het in de zon wel heel erg warm maar de ochtend was absoluut heerlijk. De zon scheen, het was helder en er stond een lekker briesje. Om 6:30 ging de boot los van de pier. Ik was net een paar minuten wakker en stond op ons balkonnetje (ja, elke kamer heeft een eigen balkon!!) te genieten van de prachtige ochtend. Ik blijf het zeggen maar ik geloof nog steeds niet dat ik op een boot zit. Hij vaart zo rustig dat je er echt niets van merkt!!

Rond een uur of 7 zijn we gaan ontbijten. Het ontbijt is hier telkens maar een uurtje en ook vroeg. Lekker uitslapen is er dus niet bij. Niet heel erg hoor, het uitzicht is adembenemend dus het liefste zou ik helemaal niet gaan slapen! ;) Na het ontbijt zijn de Meedertjes de boot afgegaan voor een wandeling door de “tribe of the gorges”. De rest van de groep bleef achter, zij waren te moe van de vorige dag. Ik moet zeggen, had het voor geen goud willen missen!!

De wandeling duurde van half 9 tot 11, een behoorlijk stuk dus. We hadden een onwijs leuke gids genaamd Winter. Ze was 20 (nog geen maand ouder dan ik) en de winter was haar favoriete seizoen. Gidsen hier bedenken allemaal zelf hun internationale naam, vaak omdat hun Chinese naam niet goed uit te spreken is voor de buitenlanders. Winter sprak echt uitstekend Engels wat een hele fijne meevaller was. Eindelijk iemand met wie we echt een leuk gesprek konden hebben!

De wandeling was gericht op het uitleggen van de tradities van de “Minority” die in dat stuk van China wonen. De gehele Chinese bevolking bestaat voor 45% uit de Han-mensen. Dit is een bepaalde “soort” chinees. De overige 55% bestaat uit allemaal kleinere groepen, de minorities. De minority die in dit stuk van China woont is de Tujia. De wandeling ging langs een vertakking van de Yantze die uitkwam bij een bron vanuit de bergen. Gedurende de gehele wandeling werden er dingen van de Tujia cultuur uitgebeeld en uitgelegd. Het is een cultuur met veel tradities met name rondom het trouwen. Omdat dit zo’n belangrijke betekenis heeft binnen deze stam was er midden in de wandeling een soort toneelstuk waarin het werd toegelicht. De meest opvallende dingen waren; De bruid moet voor ze gaat trouwen 15 dagen huilen, de meisjes die getrouwd zijn dragen alleen nog zwart (felle kleuren betekent dat je nog single bent), vrouwen die single zijn dragen een mandje met bloemen op hun rug, tijdens de bruiloft wordt traditionele muziek gemaakt door de mannen en de vrouwen zingen een traditioneel lied. Als laatste wordt de trouwceremonie voltrokken door het drinken van een kopje thee.. Hee bijzonder allemaal!! Naast alle verhalen van de Tujia cultuur was het landschap waar we doorheen liepen echt prachtig. Denk hierbij aan watervallen, traditionele Tujia huisjes en bootjes, rotswanden, helder tot smarachtgroen water en onwijs mooie natuur. We hebben zelfs, heel in de verte, wilde apen gezien! Het was echt onvoorstelbaar mooi.

Na de wandeling zijn we terug gegaan naar de boot om daar stevig te lunchen, honger hadden we wel haha. Na de lunch hadden we even pauze om te ontspannen. Dinah en ik hebben heerlijk in de kamer gezeten met de deur open. Ik zou willen dat dit de standaard van wonen is, dat varen is echt heerlijk.

Rond half twee moesten we in de lobby weer verzameling voor de tweede excursie van de dag. Het was tijd om te gaan kijken bij het “thee gorges project”. Dit is het grootste bouwproject dat China kent en het is wereldwijd de grootst gebouwde dam. De Yangtze is de grootste rivier van China en de 3e grootste rivier op de wereld dus het is ook niet zo gek dat hier de grootste dam te vinden is. Toch kun je je niet goed voorstellen hoe groot het is tot je er echt bent. De gehele constructie was zo ontzettend groot dat je een onwijs stuk omhoog de berg op moest om hem van boven helemaal te kunnen zien. Zorgde natuurlijk direct wel voor mega spectaculair uitzicht. We hadden deze keer een andere gids die iets minder goed engels sprak en naar mijn idee ook minder sociaal was. Ik vond deze tour dan ook, naast de indrukwekkende uitzichten, minder leuk dan de tour in de ochtend. Ik merkte ook dat ik echt wel heel vermoeid was. Ruim drie uur lopen is toch best vermoeiend!

Daarnaast is vandaag de drukste dag van het jaar. De Chineze hebben 3 dagen vakantie ivm Labor Day dus iedereen trekt erop uit. De hoeveelheid Chinese toeristen is dan ook echt belachelijk. Op deze boot zitten we met 1 andere groep uit het buitenland. Ook een groep van 16 & zij komen uit Australië. De rest van de gasten zijn allemaal chinees.

We zijn net (tussen 18:00-22:00) door de Ship-Lock van de dam heen gegaan. Dit is de sluis om van de “down-stream” naar de “up-stream” van de rivier te gaan. Bij sluis hebben wij Nederlanders een bepaald beeld, we zijn tenslotte een waterland. Oké, zet dat beeld maar even uit je hoofd. Deze sluis is echt zoals ik er nog nooit 1 gezien heb. Om precies te zijn, de dam is zo ontzettend groot dat 1 sluis niet voldoende was.. Het verschil in waterstand is zo groot dat er maar liefst 4 sluizen nodig zijn waar je in totaal in 4-5 uur doorheen gaat. We liggen nu, terwijl ik dit typ, in de laatste sluis en varen zo de up-stream van de Yangtze op.

Morgen ochtend is om 6:50 de eerste excursie op de boot. We varen dan door een bijzonder stuk van de Gorges. In de ochtend gaan we met een kleinere boot naar de “three lesser Gorges”. Snel tijd voor een lange nacht dus!

Liefs,

Rosanna

&

De rest van de Meedertjes

Foto 1: Ik samen met onze gids Winter

Foto 2: Klassieke chinese bootjes en water raden (voor irrigatie)

Foto 3: Traditioneel chinese boot met Tujia dame

Foto 4: -

Foto 5: -

Foto 6: -

Foto 7: -

Foto 8: -

Foto 9: -

Foto 10: -

Foto 11: De deur van de tweede sluis in de Shiplock van de 3 kloven dam

Foto 12: Het naar binnen varen van de tweede sluis van de Shiplock van de 3 kloven dam

Foto 13: De Chinese "Golden gate bridge"

Foto 14: -

Foto 15: -

Foto 16: -

Foto 17: Uitzicht vanaf het view platform van het 3 kloven dam project

Foto 18: -

Foto 19: De 3 kloven dam, dit is de grootste dam van de wereld

Foto 20: Nog een foto van de Chinese golden gate bridge


5 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven

© Rosanna Meeder Photography

THANKS FOR VISITING

“I’m looking for the unexpected. I’m looking for things I’ve never seen before”. – Robert Mapplethorpe

  • White Instagram Icon
  • White Facebook Icon
  • White Flickr Icon
  • White Youtube Icoon
  • White LinkedIn Icon