Zoeken
  • Rosanna Meeder

Dag 14 - Chengdu

Bijgewerkt: 29 jan 2020


Vandaag was de tweede dag in Chengdu. We zijn rond een uur of half 9 vertrokken met de bus vanuit het hotel richting “pandaland”. Chengdu is de thuisstad van de reuzenpanda omdat het klimaat (niet te koud en redelijk vochtig) voor de panda uitstekend is om in te leven. In de bus verteld onze gids dat de panda al zo’n 8 miljoen jaar oud is en dus een van de langst levende dieren op deze aarde. Ooit waren het zelfs vleeseters en jagers net als tijgers en leeuwen. Door de eeuwen heen werd het vlees in hun leefgebied echter schaarser en om te overleven zijn ze overgestapt op het eten van bamboe. Van alle 80 soorten bamboe eet de panda er maar 20. Ze hebben ongelofelijk veel bamboe nodig om te overleven aangezien hun verteringsstelsel de voedingsstoffen maar moeilijk opnemen. Panda’s eten zo’n 16 uur per dag en slapen de andere 8. Eigenlijk doen ze het helemaal niet goed op bamboe, ze zijn altijd moe en zijn de minst levens (en seks) lustige dieren op aarde. Dit zijn vanzelfsprekend ook de redenen dat het een bedreigde diersoort is.

Onze gids verteld dat panda’s niet meer kunnen overleven in het wild. Wij mensen hebben ze nog veel luier gemaakt dan dat ze eigenlijk waren. Door het helpen om ze niet uit te laten sterven hebben we ze alleen nog maar afhankelijker gemaakt. Een goed voorbeeld hiervan is bij de geboorte van een panda tweeling. Dit gebeurd heel regelmatig. Toch maakt de moeder altijd maar melk aan voor 1 van de jongen. Dit betekent dus automatisch dat het andere jong niet zal overleven. In de “dierentuin” wordt deze tweede baby dan gevoed met melk door de mens. Eens in de zoveel tijd wisselen ze de twee kleintjes om zodat ze beide ook een gelijke portie van de moedermelk krijgen. De conclusie van het verhaal was eigenlijk dat de panda’s niet heel veel meer dan werkverschaffers en toeristentrekkers zijn. Daarnaast hebben ze geen functie… Maakte ons niks uit! Wij wilde best toeriste spelen voor een ochtend en de nutteloze, doch zeer schattige, beestjes bekijken.

Ze hebben ons absoluut niet teleurgesteld. De kleintjes gingen knuffelen en de grote zaten heerlijk te eten. We hebben zelfs een actieve (dit is vanzelfsprekend een relatief begrip) panda gezien! Aan het einde van het park was ook de kleine panda, ofwel rode panda, te bezichtigen. Aangezien we die in Nederland ook hebben was dit minder spectaculair. Bij een van de groepsleden liep hij echter op het pad, zo dichtbij hadden we ze nog nooit gezien. Stiekem toch wel heel leuk om mee te maken dus. Aan het einde van het park zat een souvenir shop die volledig uitverkocht was na ons bezoek. Al die veelte leuke, typisch chinese hebbedingetjes met panda’s erop… wie kan dat nou weerstaan? Precies, wij allemaal niet ;)

Na het bezoek aan de panda’s gingen we weer lunchen in Chinese stijl, met draaitafel en allerlei soorten bijzondere gerechten. De lunch was in een hotel waar op dat zelfde moment een grote verjaarspartij aan de gang was. We hebben gezellig allemaal ruim een uur lang “happy birthday” aan moeten horen in afwisselend chinees en engels. Het ironische is dat het zo onverstaanbaar was dat, ondanks ik t 100 keer gehoord heb, nog steeds chinese tekst niet weet. Toen we aan de gids vroegen waarom de muziek niet uit kon vertelde ze dat ze het express aan laten staan. Het is een sfeer maker en zo weten andere gasten dat je daar je verjaardag kan vieren. Een vorm van reclame die je in Nederland volgens mij echt nergens terug gaat vinden!

Na de lunch zijn we lekker terug gegaan naar het hotel om daar in de wijk rond te struinen. Het hotel staat midden in een wijk met twee tempels, heel veel winkels en nog meer losse kraampjes. Nóg een excuus om geld te spenderen dus! Er stonden veel Tibetaanse vrouwen met kraampjes vol sieraden op straat. Sommige echt ongelofelijk lelijk en sommige heel erg mooi. Naast deze kraampjes waren er ook veel kraampjes waar tweede hands spullen (kuch, zooi) word verkocht. Het verbaasd met echt hoeveel spullen mensen hebben die compleet nutteloos is.

Als avondeten hebben we met het grootste gedeelte van de groep zeer barbaars gedaan en pizza hut gegeten. Soms is iets anders dan rijst, groente en het vermijden van teveel chili toch best fijn.

Morgen hebben we, ondanks een vrij programma en het plan om rustig te doen, toch behoorlijk wat plannen dus snel tijd om rust te pakken!

Liefs,

Rosanna

&

De rest van de Meedertjes

Foto 1: Chengdu

Foto 2: Chengdu

Foto 3: Chengdu

Foto 4: Chengdu

Foto 5: Chengdu

Foto 6: Kleine (rode) panda

Foto 7: Kleine (rode) panda

Foto 8: Reuze Panda (baby's, 6 maanden oud)

Foto 9: Pandapark

Foto 10: Jade, Suze, Qing

Foto 11: Reuze Panda

Foto 12: Reuze Panda

Foto 13: Reuze Panda (Tieners)

Foto 14: Reuze Panda

Foto 15: Reuze Panda

Foto 16: Reuze Panda

Foto 17: Reuze Panda

Foto 18: Reuze Panda

Foto 19: Reuze Panda


3 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven

© Rosanna Meeder Photography

THANKS FOR VISITING

“I’m looking for the unexpected. I’m looking for things I’ve never seen before”. – Robert Mapplethorpe

  • White Instagram Icon
  • White Facebook Icon
  • White Flickr Icon
  • White Youtube Icoon
  • White LinkedIn Icon